ଜନ୍ମଦିନ କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେକ୍ କାଟିବାର ଧାରା ବହୁତ ବଢ଼ିଗଲାଣି। ବିଶେଷ ଅବସର ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାଦର ରଙ୍ଗୀନ କେକ୍ ଅର୍ଡର କରନ୍ତି। ପିଲାଙ୍କଠାରୁ ବୟସ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଭଲ ପାଇ କେକ୍ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହି କେକ୍ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ବିପଦ ପାଲଟିଯାଏ ତେବେ କଣ ହେବ?କେକ୍ କର୍କଟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ରିପୋର୍ଟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, କିଛି ପ୍ରକାରର କେକରେ ଏପରି ଉପାଦାନ ମିଳିଛି ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ କେକ୍ କିଣିବା ସମୟରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ବେକରିମାନଙ୍କୁ କେକ୍ ତିଆରି କରିବା ସମୟରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପାଦାନ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ସତର୍କ କରାଇଛି।
ପ୍ରକୃତରେ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ସମୟରେ ୧୨ ପ୍ରକାରର କେକରେ କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପାଦାନ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ସମୟରେ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ମିଶାଯାଉଥିବା ଉପାଦାନ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏପରି କୌଣସି ଉପାଦାନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ।
କେକରେ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପାଦାନ ମିଳିବା ପରେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଭୟ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରଥମ ଘଟଣା ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀରେ କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପାଦାନର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଚେତାବନୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ, ଗୋବି ମଞ୍ଚୁରିଆନ୍, କବାବ୍ ଏବଂ ପାଣିପୁରୀ ଭଳି ଲୋକପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀରେ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବିଷୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଯାଇଛି।ସ୍ଥାନୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ବେକରିମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡ ପାଳନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଡ୍ ଭେଲଭେଟ୍ ଏବଂ ବ୍ଲାକ୍ ଫରେଷ୍ଟ ଭଳି କେକ୍ ପ୍ରାୟତଃ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦେଖାଯିବା ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ରଙ୍ଗ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ଏହି କୃତ୍ରିମ ରଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ବିପଜ୍ଜନକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। କେକ୍ ନମୁନାର ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ, ଆଲୁରା ରେଡ୍, ସନସେଟ୍ ୟେଲୋ FCF, ପୋନ୍ସୋ 4R, ଟାର୍ଟ୍ରାଜିନ୍ ଏବଂ କାର୍ମୋଇସିନ୍ ଭଳି କୃତ୍ରିମ ରଙ୍ଗ ଏବଂ ଉପାଦାନର ଉପସ୍ଥିତି ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
ଖାଦ୍ୟରେ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା
ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀରେ କୃତ୍ରିମ ରଙ୍ଗ ବ୍ୟବହାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ କଟନ୍ କ୍ୟାଣ୍ଡିରେ ବ୍ୟବହୃତ ଖାଦ୍ୟ ରଙ୍ଗକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଥିଲେ। କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ କପା କ୍ୟାଣ୍ଡି ଏବଂ ବନ୍ଧାକୋବି ମଞ୍ଚୁରିଆନରେ ରୋଡାମାଇନ୍-ବି ଖାଦ୍ୟ ରଙ୍ଗକାରୀ ଏଜେଣ୍ଟର ବ୍ୟବହାରକୁ ବିପଦଜନକ ବୋଲି ଜାଣିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲା। ରୋଡାମିନ୍-ବିକୁ ଏକ କର୍କଟ ରୋଗକାରୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ।କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନେଶ ଗୁଣ୍ଡୁ ରାଓ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷତିକାରକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
ରୋଡାମିନ୍-ବି ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ରଙ୍ଗ ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ। କେକ୍ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କେକ୍ରେ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି ମିଳିଥିଲା। ଗବେଷକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଡାମାଇନ୍-ବି ପୋଷାକ ରଙ୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟ ରଙ୍ଗ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ରୋଡାମିନ୍ ବି ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଗୁରୁତର ରୋଗ ହୋଇପାରେ। ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଏହା ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡିଛି।ସେହିପରି, କେକରେ ମିଳୁଥିବା Ponso 4R ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହାଇପରଆକ୍ଟିଭିଟି ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରେ ବୋଲି UK ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡସ୍ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଜଣାପଡିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତେ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଉଚିତ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଅମର ଉଜାଲାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ବର୍ଗରେ ପ୍ରକାଶିତ ସମସ୍ତ ଲେଖା ଡାକ୍ତର, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଟିକିଲରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ଏବଂ ସୂଚନାକୁ ଅମର ଉଜାଲାର ବୃତ୍ତିଗତ ସାମ୍ବାଦିକମାନେ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲେଖାଟି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଳନ କରାଯାଇଛି। ପାଠକଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କିତ ଲେଖାଟି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଅମର ଉଜାଲା ଏହି ଲେଖାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା ପାଇଁ କୌଣସି ଦାବି କରେ ନାହିଁ କିମ୍ବା କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରେ ନାହିଁ। ଉପରୋକ୍ତ ଆର୍ଟିକିଲରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କିତ ରୋଗ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ।